Pukuilusta ja tulevasta Animeconista

Luna-cosplayaaja jäi eloon? MASAKA!?

On tullut aika avata sanainen arkku aiheesta cosplay, eli pukuilu. Suomalaista coniskeneä riivaa aihe nimeltä cosplay, joka ei ole aivan niin viaton asia, jolta se aluksi näyttää. Cosplayn hauskuutta ei käy kieltäminen – toiset saavat iloa asun tekemisestä, toiset niissä esiintymisestä ja kolmannet katsomisesta. Aihetta käsittelevä, Johanna Kuntun pitämä Cosplay-kulttuuri – Suomi vs. USA vs. Japani, oli kohtuullisen hyvä ja asiapohjainen(kin) esitys. Toki neiti Kuntun atk-osaaminen oli alussa hieman haparoivaa ja lausemuotoilu sopi paremmin internetin kärkkäisiin blogikirjoituksiin, mutta tarpeeksi kärkkäät mielipiteet ovat viihdyttävyyden suola! Itse sisältö oli vanhalle /cgl/:n lurkkaajalle tuttua kamaa, aina jenkkiconeista ja kauniista ”kameraneitosia” lähtien.

MUTTA!

En käsitä suomalaista suhtautumista ostettuihin asuihin. Suuri kunnia toki heille, jotka asun tai asuja jaksavat tehdä conista toiseen – kädentaidot ovat katoava luonnonvara. Neiti Kunttu antoi ymmärtää, että esimerkiksi äidin tai sukulaisen tekemä asu on ehdottomasti ostettua asua parempi. Tässä en näe mitään todellista perustetta: molemmissa tapauksissa käyttäjä itse ei osallistu juuri ollenkaan puvun tekemiseen… mutta ostamalla hän edes TORJUU LAMAA! Ostopuvut ovat kuin suuri tabu – niistä ei pidä puhua, ne ovat kielletty hedelmä. Elämmekö vieläkin niin sosialistisessa kulttuurissa, että naapurin tuhlailua katsotaan pahalla silmällä? Itse mieluusti katselen hyvintehtyä, ostettua asua kuin tusinaa keskinkertaisia pukuja, jotka cossaaja itse (tai herranjumala, heidän äitinsä) on tehnyt. Lopultahan tärkeintä on se, miltä asu näyttää, ja miten hyvin tai huonosti cossaaja haluaa hahmoonsa eläytyä*.Cosplaynäytökset ja -kilvat ovat asia erikseen: kisoihin pitää tottakai ensisijaisesti saada ihmisiä, jotka ovat itse asunsa valmistaneet – eivät ostamalla, eivätkä sukulaiselta tilaamalla. Kokonaisuutena esitys oli Varjoelitistin mielestä kuitenkin enemmän plussan kuin miinuksen puolella, varsinkin Voice in the Shellin jälkeen.

(*Itseasiassa haluaisin nähdä cosplaykansan tosiasiassa ottavan myös cosplay-sanasta kohdan play mukaan conialueelle – usein itse kukin (myös Varjoelitisti) sortuu olemaan oma itsensä, mutta hassussa asussa. Veisikö tämä sitten meitä jo liikaa larppailun ja näyttelemisen kryptiseen maailmaan, kukaties, mutta eläytyminen saattaa pelastaa huonoonkin asuun pukeutuneen cosplayaajan.)

Siirtykäämme aiheeseen nimeltä Animecon VII. Kyseinen tapahtuma alkaa vasta 10. heinäkuuta, mutta jo nyt ilmassa on ennusmerkkejä epäonnistumisen suuresta riskistä. Otetaanpa muutamia aivoituksiani aiheesta FC/AC ranskalaisiin viivoihin:

-Animecon on kävijämäärällään Suomen suurin con cosplaytapahtuma. Tämä on raaka fakta, jonka olen halunnut sanoa jo pitkään. Animeconin sivuilla ohjelma-oksan alla on kaksi asiaa: cosplay ja iltabileet. Jos tämä on sitä ”ohjelmaa” mitä Suomen suurin animekansalle suunnattu tapahtuma voi tarjota, niin eipä ole kummoinen tapahtuma. Cosplayn järjestävät kävijät ja iltabileet ovat Nosturilla. Mihin tämä monituhatpäinen yleisö edes ylipäänsä tarvitsee sitten Kaapelitehdasta? Kauniita kuvia voitaisiin ottaa vaikkapa Senaatintorilla, kunhan joku vaikutusvaltainen ihminen sanoisi tämän asian Anikin foorumeilla ja tekisi aiheelle nettisivut.

-Animeconin kunniavieras on Jari ”Tekno-Kekko” Lehtinen. Itse en ole ikinä ennen Animeconia edes kuullut kyseisestä herrasta, eikä hän ilmeisesti mitään ole tehnytkään. Jos Ryuusuke Imai oli täytevieras, niin Tekno-Kekko on kadunmies, joka on joskus kuullut jotain jostakin aiheesta, ei välttämättä animesta. Jopa Janne Kemppi tai Kyuu Eturautti olisivat olleet parempia kutsuvieraita, luultavasti heillä olisi ollut jopa jotain mukavaa sanottavaa fanitytöille. Samaan aikaan Finnconin puoli on onnistunut houkuttelemaan ja/tai hankkimaan itselleen useampia vieraita, kuten vaikkapa George R.R. Martinin. Hänestä olen jopa oikeasti kuullut – pisteet Finnconin superscifisteille.

-Animecon on kuin 80-luvun lopun Neuvostoliitto – rahat ovat loppu, mittasuhteet ovat kasvaneet utopistisiin ja kestämättömiin mittasuhteisiin sekä ”valtiojohdolla” ei ole juurikaan motivaatiota tai konkreettista tietotaitoa asioista. Tämä näkyy helposti esimerkiksi Anikin keskusteluissa, joissa ilmeisesti vieläkin houkutellaan vänkäreitä tapahtumaan – miksi en nähnyt tälläista täydellisen kaaoksen ja epätoivon tunnelmaa Desuconia edeltävinä viikkoina? Pääjärjestäjät ovat muutaman kerran, miltein kovin sanoin, kritisoineet weeaboolapsosten halua tulla järjestämään kyseistä tapahtumaa. Edes minä en haluaisi lähteä paatuneiden syyttelijöiden porukkaan tekemään tätä tapahtumaa. Animeconin henki tuntuu tällä hetkellä olevan lähes kuin 10 vuotta naimisissa olleella avioparilla, jotka ovat täysin kyllästyneet toisiinsa, ja harkitsevat eropapereiden jättämistä. Toivottavasti weeaboo-kansa saa kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen itsensä raahattua ulos tämän, henkistä väkivaltaa käyttävän, Animecon-aviopuolison luota.

-Miksi ihmeessä tämä Animeconin sivu on erittäin huono? Eihän tästä pinkin värin sekamelskasta saa mitään selvää. Vertailkaapa huviksenne, mitä Finncon on saanut tehtyä omille sivuilleen…

Nämä ovat suurimmat huolenaiheeni. Jos esityö on tämän kaltaista, miten on itse tapahtuman laita? Luultavasti Animecon tulee yhä vetämään eniten kävijöitä itseensä SUURIMMAN CONIN (”huomatkaa” sarkastinen boldaus) maineensa ansiosta. Mutta Goljat on vanha ja väsynyt – vuonna 2010 ei järjestetä lainkaan Animeconia, ja v. 2011 on luultavasti (näillä näkymin) Animeconin viimeinen elinvuosi. Mutta kukaties Animecon yllättää tänä vuonna meidät kaikki – paljon ohjelmaa ja hyviä cosplayasuja luvassa?

Ei aivan kuten suunniteltu, vai mitä Kyuu?

Päätelkää itse.

Varjoelitisti kiittää ja kuittaa tältä päivältä ja palaan jälleen uusin, timantinkovin aihein, jahka sellaisia löydän. Palautetta saa toki antaa, mutta onko sillä mitään arvoa? Se jääköön nähtäväksi!

30 kesäkuun, 2009. Uncategorized.

Jätä kommentti

Be the first to comment!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Trackback URI

%d bloggaajaa tykkää tästä: